Fietsen met kinderen
Kan dat ?

 

Fietsen met een baby - 2004

 

Pelle in zijn fietskar   Opblaasbadje

Na twee lange trektochten zonder kinderen door Frankrijk zijn we verkocht; voor ons is een vakantie pas echt vakantie als we met de fiets op pad kunnen. Maar kan dat nog wel met een baby van acht maanden? We zetten alle “maren” op een rijtje en uiteindelijk blijken we ze allemaal goed op te kunnen lossen. We hebben alle drie een geslaagde vakantie!

Hoe krijg je alle bagage mee?

We hebben er natuurlijk een fietskar met babyschaal bij, een paar kilo’s Pelle, een Tatteljee bedje, een iets grotere tent, en wat verzorgingsspulletjes, maar alles opgeteld komen we eigenlijk niet eens zo heel veel zwaarder uit dan bij onze eerste fietstocht …. En gewicht achter je fiets is veel prettiger fietsen dan gewicht aan je bagagedrager.

Kun je met een baby (lichtgewicht) kamperen?

Het wil niet zo lukken om Pelle voor ons slapend in bed te krijgen. Het is voor tienen gewoon nog te warm en te licht. Maar hij slaapt ’s ochtends uit terwijl wij alvast inpakken en de rest haalt hij in in de fietskar. Voor zijn wakkere uurtjes hebben wij een grote fleece deken bij ons, en wat speelgoed. Het sanitair op de campings is natuurlijk niet overal even luxe, maar we redden ons prima met zijn opblaasbadje of een grote wasbak.

Is het niet te heet in zo’n fietskar?

In zo’n fietskar wordt het inderdaad heet, maar van de andere kant hoeft Pelle zich ook niet in te spannen. We zoeken wel speciaal een fietskar uit met getinte raampjes en een verschuifbaar zonnescherm, een Burley d’lite. Omdat de dagafstanden niet zo groot zijn kunnen we op het heetst van de dag natuurlijk ook schaduw opzoeken.

Kun je onderweg alles krijgen voor je baby?

Pelle heeft minstens drie soorten melkpoeder voorgeschoteld gekregen, maar dat maakte hem niets uit. Hetzelfde geldt voor luiers en potjes fruit. Kleine winkeltjes konden ons vaak niet helpen, maar dan was er altijd wel een tweede kans bij een apotheek. Verder zorgden we altijd voor een thermos heet water voor het maken van zijn flesjes.

Vindt een baby dit wel leuk?

Pelle vindt het in elk geval heerlijk in zijn fietskar; hij kan lekker naar buiten kijken en als hij moe is doet hij een dutje. We stoppen natuurlijk ook regelmatig en korten de dagafstanden wat in.

Bestaat er een geschikte route?

Onze route moest voldoen aan een paar criteria; de campings mochten niet verder dan maximaal 50 km uit elkaar liggen, de kans op regen moest minimaal zijn en er mochten geen al te steile klimmen in zitten. En hij moest mooi zijn. De Provence bleek een goede keuze te zijn. Een kant en klaar “rondje” konden we niet vinden, maar met behulp van een paar routeboekjes en wat Michelinkaarten maakten we zelf onze route.
 

Fietsen met een peuter en baby - 2005

 

Een jaar later zitten we opnieuw met de vraag of een fietsvakantie nog wel kan. We hebben nu een levendige peuter van nog geen twee en een baby van vijf maanden en bovendien hebben we vanwege onze verhuizing erg weinig kans gezien om te trainen. De grote vragen van dit jaar zijn dan ook of we nog meer extra gewicht aankunnen en of er een leuke streek te vinden is met goed weer en niet al te steile wegen.

Hoe krijgen we alle bagage mee?

Elise kan er nog wel bij in de fietskar en ook redden we het dit jaar nog wel met onze 3-persoons tent. Pelle slaapt nu gewoon op een matje in zijn babyslaapzak en Elise slaapt in het babynest van de tweelingbuggy. Het lukt nu alleen echt niet meer met alleen fietstassen. Voor een beetje een eerlijke gewichtsverdeling schaffen we een Radical Design bagagekar aan. En die bevalt echt prima, zowel achter de fiets als in de tent, waar hij al onze spullen netjes en overzichtelijk bij de hand houdt.

Kun je met een peuter en een baby (lichtgewicht) kamperen?

Aan het kamperen is niet zo veel veranderd ten opzichte van vorig jaar, behalve dat het is afgelopen met af en toe even rustig zitten. Pelle wil op onderzoek uit en hij is nog te klein om hem alleen op avontuur te laten gaan. Als een van ons wil (af)wassen of douchen heeft de ander zijn handen vol met het tweetal! Slapen is in het begin een nachtmerrie, maar na een paar dagen zitten ze in hun nieuwe schema.

Vinden de kinderen dit wel leuk?

Pelle geniet nu echt van zijn vakantie. Er is elke dag weer iets nieuws te ontdekken en toch ook is er een strakke routine, zodat hij weet wat hem ongeveer te wachten staat; spullen inpakken, stukje fietsen, picknicken, kerken en kastelen kijken, nog meer picknicken, boodschappen doen, tent weer opzetten, camping verkennen, eten en slapen. Hij probeert zijn eerste woordjes en zijn eerste liedjes achter in de kar. En Elise vindt het allemaal best, net als Pelle vorig jaar.

Bestaat er een geschikte route?

We hebben helaas geen tijd om zelf een route uit te puzzelen, maar hebben wel nog een routeboekje van de Loire in de kast staan. En deze voldoet keurig aan onze eisen van niet te steil fietsen en genoeg campings. Alleen missen we de mooie uitzichtjes!  
 

Fietsen met twee peuters - 2006     

 

Samen in de fietskar in bad op onderzoek op de camping

Met zijn derde fietsvakantie is Pelle bijna drie en inmiddels zelf een enthousiaste (drie)wielrenner. Maar net als zijn zus laat hij zich ook graag rijden. Dit jaar twijfelen we er dan ook geen moment over of het wel verstandig is om weer op fietsvakantie te gaan.

Hoe krijgen we nu alle bagage mee?

Elise past niet meer in haar babynest en krijgt dus haar eigen matje. Daarmee zijn we meteen toe aan een 4-persoons tent. Maar die is slechts een halve kilo zwaarder dan de vorige. Er gaan nu twee matjes op de bagagedrager en verder past alles nog prima in de bagagekar en twee fietstassen.

Hoe gaat het kamperen en slapen nu?

De eerste dagen maken Pelle en Elise er een feestje van; voor hun is de tent een speelpaleisje met een vloer van zachte matjes en slaapzakken om mee te rommelen. En dan ook nog een papa en mama om overheen te klimmen. Slapen willen ze niet, ook niet om tien uur 's avonds. Uiteindelijk slapen ze natuurlijk wel, maar dit blijft toch de hele vakantie een probleem, al halen ze zelf de verloren tijd wel in in de fietskar. Kamperen vinden ze allebei fantastisch; elke camping heeft wel een speeltoestel en er is altijd genoeg te beleven. Elise kan net lopen, en Pelle neemt haar bij de hand om haar de campings te laten zien. Hij is tenslotte een volleerd vakantiefietser! Voor ons is nu het kamperen vermoeiender dan het fietsen, maar we zijn al lang blij dat de kinderen zo enthousiast zijn.

Vinden de kinderen het leuk?

Pelle heeft er duidelijk plezier in dat hij weet hoe alles moet; hij helpt zelfs met het opzetten van de tent. Het is natuurlijk lang stilzitten in de fietskar, maar we proberen de etappes niet al te lang te maken (na 40 km beginnen ze steevast te mopperen) en een groot deel ervan slapen ze ook. Tussendoor houden we picknicks langs riviertjes en op dorpspleintjes en die vallen erg in de smaak. Ook nu nog willen ze niets liever dan vakantiefoto’s kijken, dus wij zijn maar alvast begonnen met het zoeken naar een nieuwe route voor komend jaar …

Bestaat er een geschikte route?

Met alle handwasjes en kinderen die feestjes bouwen in de binnentent is goed weer ook dit jaar weer een belangrijk criterium. We zijn het erover eens dat de tocht best wat zwaarder mag zijn als daar een mooier landschap tegenover staat. En we hebben weer ongeveer elke 40 km een camping nodig. Het wordt uiteindelijk een prachtige tocht door de gorges van de Aveyron, Tarn en Lot. Ook voor dit rondje gaan we op zoek naar bestaande routes en plakken die aan elkaar met behulp van Michelin-kaarten; een boel werk, maar voor ons heet dit vakantie-voorpret. 

Fietsen met twee peuters - 2007   

 

Na de succesvolle tocht van vorig jaar hebben we dit jaar een langere tocht van 4 weken uitgezet door Gorges, over 'bergen' en langs de Middellandse Zee. De route is zodanig uitgezet dat we op verschillende momenten kunnen inkorten.

Hoe krijgen we nu alle bagage mee?

Dit jaar is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Pelle en Elise zijn iets groter en zwaarder maar passen nog samen in de fietskar en de hoeveelheid bagage is niet zoveel groter.

Fietsen met peuter in fietskar en kleuter op aanhangfiets - 2008  

 

 

Fietsen met twee schoolkinderen op een aanhangfiets - 2010