-->
Na twee lange trektochten zonder kinderen door Frankrijk zijn we verkocht; voor ons is een vakantie pas echt vakantie als we met de fiets op pad kunnen. Maar kan dat nog wel met een baby van acht maanden? We zetten alle “maren” op een rijtje en uiteindelijk blijken we ze allemaal goed op te kunnen lossen. We hebben alle drie een geslaagde vakantie!
Hoe krijg je alle bagage mee?
We hebben er natuurlijk een fietskar met babyschaal extra, een paar kilo’s Pelle, een Tatteljee bedje, een iets grotere tent (3 persoons lichtgewicht Ramble 4 Fingers), en wat verzorgingsspulletjes, maar alles opgeteld komen we eigenlijk niet eens zo heel veel zwaarder uit dan bij onze eerste fietstocht …. En gewicht achter je fiets is veel prettiger fietsen dan gewicht aan je bagagedrager.
Kun je met een baby (lichtgewicht) kamperen?
Het wil niet zo lukken om Pelle voor ons slapend in bed te krijgen. Het is voor tienen gewoon nog te warm en te licht. Maar hij slaapt ’s ochtends uit terwijl wij alvast inpakken en de rest haalt hij in in de fietskar. Voor zijn wakkere uurtjes hebben wij een grote fleece deken bij ons, en wat speelgoed. Het sanitair op de campings is natuurlijk niet overal even luxe, maar we redden ons prima met zijn opblaasbadje of een grote wasbak.
Is het niet te heet in zo’n fietskar?
In zo’n fietskar wordt het inderdaad heet, maar van de andere kant hoeft Pelle zich ook niet in te spannen. We zoeken wel speciaal een fietskar uit met getinte raampjes en een verschuifbaar zonnescherm, een Burley d’lite. Omdat de dagafstanden niet zo groot zijn, zoeken we op het heetst van de dag de schaduw op.
Kun je onderweg alles krijgen voor je baby?
Pelle heeft minstens drie soorten melkpoeder voorgeschoteld gekregen, maar dat maakte hem niets uit. Hetzelfde geldt voor luiers en potjes fruit. Kleine winkeltjes konden ons vaak niet helpen, maar dan was er altijd wel een tweede kans bij een apotheek. Verder zorgden we altijd voor een thermos heet water voor het maken van zijn flesjes.
Vindt een baby dit wel "leuk"?
Pelle vindt het in elk geval heerlijk in zijn fietskar; hij kan lekker naar buiten kijken en als hij moe is doet hij een dutje. We stoppen natuurlijk ook regelmatig en korten de dagafstanden wat in.
Bestaat er een geschikte route?
Onze route moest voldoen aan een paar criteria; de campings mochten niet verder dan maximaal 50 km uit elkaar liggen, de kans op regen moest minimaal zijn en er mochten geen al te steile klimmen in zitten. En hij moest mooi zijn. De Provence bleek een goede keuze te zijn. Een kant en klaar “rondje” konden we niet vinden, maar met behulp van een paar routeboekjes en wat Michelinkaarten maakten we zelf onze route. De route liep langs rustige wegen (meestal de witte wegen op een michelin kaart) en waren erg rustig.
Een jaar later zitten we opnieuw met de vraag of een fietsvakantie nog wel kan. We hebben nu een levendige peuter van nog geen twee en een baby van vijf maanden en bovendien hebben we vanwege onze verhuizing erg weinig kans gezien om te trainen. De grote vragen van dit jaar zijn dan ook of we nog meer extra gewicht aankunnen en of er een leuke streek te vinden is met goed weer en niet al te steile wegen.
Hoe krijgen we alle bagage mee?
Elise kan er nog wel bij in de fietskar en ook redden we het dit jaar nog wel met onze 3-persoons tent. Pelle slaapt nu gewoon op een matje in zijn babyslaapzak en Elise slaapt in het babynest van de tweelingbuggy. Het lukt nu alleen echt niet meer met alleen fietstassen. Voor een beetje een eerlijke gewichtsverdeling schaffen we een Radical Design bagagekar aan. En die bevalt echt prima, zowel achter de fiets als in de voortent, waar hij al onze spullen netjes en overzichtelijk bij de hand houdt.
Kun je met een peuter en een baby (lichtgewicht) kamperen?
Aan het kamperen is niet zo veel veranderd ten opzichte van vorig jaar, behalve dat het is afgelopen met af en toe even rustig zitten. Pelle wil op onderzoek uit en hij is nog te klein om hem alleen op avontuur te laten gaan. Als een van ons wil (af)wassen of douchen heeft de ander zijn handen vol met het tweetal! Slapen is in het begin een nachtmerrie, maar na een paar dagen zitten ze in hun nieuwe schema.
Vinden de kinderen dit wel leuk?
Pelle geniet nu echt van zijn vakantie. Er is elke dag weer iets nieuws te ontdekken en toch ook is er een strakke routine, zodat hij weet wat hem ongeveer te wachten staat; spullen inpakken, stukje fietsen, picknicken, kerken en kastelen kijken, nog meer picknicken, boodschappen doen, tent weer opzetten, camping verkennen, eten en slapen. Hij probeert zijn eerste woordjes en zijn eerste liedjes achter in de kar. En Elise vindt het allemaal best, net als Pelle vorig jaar.
Bestaat er een geschikte route?
We hebben helaas geen tijd om zelf een route uit te puzzelen, maar hebben wel nog een routeboekje van de Loire in de kast staan. En deze voldoet keurig aan onze eisen van niet te steil fietsen en genoeg campings. Alleen missen we de mooie uitzichtjes!
Met zijn derde fietsvakantie is Pelle bijna drie en inmiddels zelf een enthousiaste (drie)wielrenner. Maar net als zijn zus laat hij zich ook graag rijden. Dit jaar twijfelen we er dan ook geen moment over of het wel verstandig is om weer op fietsvakantie te gaan.
Hoe krijgen we nu alle bagage mee?
Elise past niet meer in haar babynest en krijgt dus haar eigen matje. Daarmee zijn we meteen toe aan een 4-persoons tent. Na wat zoekwerk wordt het een Coleman Graphite 4 die maar slechts een halve kilo zwaarder is dan de vorige tent. Er gaan nu twee matjes op de bagagedrager en verder past alles prima in de bagagekar en twee fietstassen.
Hoe gaat het slapen nu?
De eerste dagen maken Pelle en Elise er een feestje van; voor hun is de tent een speelpaleisje met een vloer van zachte matjes en slaapzakken
om mee te rommelen. En dan ook nog een papa en mama om overheen te klimmen. Slapen willen ze niet, ook niet om tien uur 's avonds.
Uiteindelijk slapen ze natuurlijk wel, maar dit blijft toch de hele vakantie een probleem, al halen ze zelf de verloren tijd wel in in de fietskar.
We zorgen er wel voor dat hele vloer van de tent bedekt is met 4 matjes zodat de bewegelijke kinderen niet op het koude grondzeil terecht komen.
Hoe gaat het kamperen nu?
Kamperen vinden ze allebei fantastisch; elke camping heeft wel een speeltoestel en er is altijd genoeg te beleven. Elise kan net lopen, en Pelle neemt
haar bij de hand om haar de campings te laten zien. Hij is tenslotte een volleerd vakantiefietser! Voor ons is nu het kamperen vermoeiender dan het
fietsen, maar we zijn al lang blij dat de kinderen zo enthousiast zijn.
Vinden de kinderen het leuk?
Pelle heeft er duidelijk plezier in dat hij weet hoe alles moet; hij helpt zelfs met het opzetten van de tent. Het is natuurlijk lang stilzitten in de
fietskar, maar we proberen de etappes niet al te lang te maken (na 40 km beginnen ze steevast te mopperen) en een groot deel
ervan slapen ze ook. Tussendoor houden we picknicks langs riviertjes en op dorpspleintjes en die vallen erg in de smaak.
Ook nu nog willen ze niets liever dan vakantiefoto’s kijken, dus wij zijn maar alvast begonnen met het zoeken naar een nieuwe route voor komend jaar
Bestaat er een geschikte route?
Met alle handwasjes en kinderen die feestjes bouwen in de binnentent is goed weer ook dit jaar weer een belangrijk criterium. We zijn het erover eens dat de
tocht best wat zwaarder mag zijn als daar een mooier landschap tegenover staat. En we hebben weer ongeveer elke 40 km
een camping nodig. Het wordt uiteindelijk een prachtige tocht door de gorges van de Aveyron, Tarn en Lot. Ook voor dit rondje gaan we op zoek naar bestaande
routes en plakken die aan elkaar met behulp van Michelin-kaarten; een boel werk, maar voor ons heet dit vakantie-voorpret.
Na de succesvolle tocht van vorig jaar hebben we dit jaar een langere tocht van 4
weken uitgezet door Gorges, over colls en langs de Middellandse Zee. De
route is vrij lang maar we kunnen hem eventueel op verschillende momenten inkorten.
Hoe krijgen we nu alle bagage mee?
Dit jaar is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Pelle en Elise zijn iets groter en
zwaarder maar passen nog samen in de fietskar. De hoeveelheid bagage is
niet zoveel groter en kan in de bagagekar (Radical Design) en in twee fietstassen vervoerd worden.
Natuurlijk is er ook wat plaats achterin de fietskar (Burley d'Lite).
Hoe gaat het kamperen nu?
De eerste paar dagen zijn de kinderen 's-avond moeilijk tot slapen te krijgen. Door de tent
kruipen is natuurlijk veel leuker. Maar naar een paar dagen gaat het best wel goed al is het nog steeds
zo dat er pas geslapen wordt als het in de tent donker is. Het helpt om voor het slapen te vragen wat
het allerleukste van de dag was.
Hoe vinden de kinderen de vakantie?
Spannend om leuke dingen te zien, maar vooral de speeltuin en het zwembad op de camping is dagelijks
een hoogtepunt.
Bestaat er een geschikte route?
De overwegingen blijven hetzelfde als vorig jaar. Toch hebben we een langere en zwaardere route gekozen omdat
mooie uitzichten voor ons bij een fietsvakantie horen; daarvoor moet er dan wel geklommen worden. De gekozen route was mooi,
zeker het deel van het noorden naar het zuiden richting Middellandse Zee. Ook Nimes en de Pont-du-Gard waren indrukwekkend.
De fietskar is te klein geworden voor twee kinderen; Pelle, inmiddels 4 1/2 jaar, wil graag fietsen op zijn aanhangfiets en de oefentochtjes
in Limburg gingen ook goed. Maar dit is toch anders dan een hele fietsvakantie. Om te kijken of het beviel zijn we in de meivakantie twee weken
gaan fietsen in Zuid-Frankrijk.
Bestaat er een geschikte aanhangfiets?
Na veel zoekwerk en het bestuderen van testen van aanhangfietsen hebben we gekozen voor een Burley Piccolo. De belangrijkste argumenten waren dat de aanhangfiets
één van de stabielste is, 7 versnellingen heeft, en er een bagagedrager op bevestigd kan worden waaraan voortassen gehangen kunnen worden.
Hoe krijgen we nu alle bagage mee?
De bagagekar is nu natuurlijk geen optie meer. Maar het blijkt voldoende te zijn om de aanhangfiets te voorzien van bagagedrager met 2 voortassen. Op de bagagedrager
kan dan ook de tent bevestigd worden; dit geeft dan extra bescherming aan Pelle mocht de fiets/aanhangfiets combinatie omvallen. Verder hangen aan de trekfiets zelf
nog twee achtertassen. De fiets met aanhangkar heeft ook twee achtertassen; op de bagagedrager zijn 3 matjes bevestigd. Verder is er natuurlijk ruimte achterin de
kinderkar.
Hoe gaat het kamperen nu?
Eigenlijk wel goed. De meeste campings zijn in het voorseizoen al open en niet druk, soms zelfs erg verlaten. De eerste nacht in de tent slapen is natuurlijk feest voor
de kinderen en aan slapen werd niet gedacht. De rest van de vakantie gaat het slapen goed; natuurlijk pas als het buiten donker wordt. Het trucje is om ze eerst om de beurt
iets te laten vertellen over de voorbije dag. Daarna gaan ze direct slapen.
Hoe gaat het fietsen met een aanhangfiets?
Prima. De dagafstanden zijn niet te groot dus het is goed vol te houden voor Pelle. Natuurlijk wel op tijd stoppen en in de gaten houden dat ie niet in slaap valt.
Regelmatig wordt er fanatiek meegefietst, vooral bergaf. De goede versnelling kiezen gaat wat moeilijk maar dat geeft niets. Hij mag meefietsen, het hoeft natuurlijk niet
Bestaat er een geschikte route?
Eigenlijk is zuid-Frankrijk ideaal. In het voorseizoen is het overal nog rustig en het weer was perfect. We kennen het gebied van vorig jaar dus de route is zo
uitgezet. Deze gaat over rustige wegen al moet er af en toe stevig geklommen worden. Een heel leuk, afwisselend fietsrondje.
We hadden al vaker nagedacht om een keer met een groepsreis mee te gaan om te kijken hoe zoiets bevalt. Pelle en Elise hoeven dan niet elke keer nieuwe vriendjes te
zoeken op de camping en natuurlijk het gemak van bagagevervoer. We zijn in de zomervakantie 2 weken meegegaan met een soort proefreis georganiseerd door Global Cyclist.
Hoe krijgen we nu alle bagage mee?
Heel makkelijk, er is bagagevervoer! Alleen een paar achtertassen met het hoogstnoodzakelijke en natuurlijk iets te eten.
Hoe gaat het kamperen nu?
Het grote verschil met het voorjaar is dat de kinderen tot (heel) laat bezig zijn met spelen met de andere kinderen. Ze
zijn dan moe en slapen goed maar zijn ook laat wakker en zijn vaak overdag ook nog moe.
Hoe gaat nu het fietsen met een aanhangfiets?
Prima. Alleen is Pelle op sommige dagen nog zo moe dat hij niet wakker kan blijven op de aanhangfiets. Maar gelukkig wil Elise
ook wel een stukje fietsen en dat gaat eigenlijk best goed. Ondertussen kan Pelle dan een dutje doen in de fietskar.
Bestaat er een geschikte route?
Global Cyclist had een prima route uitgezet. Het was ook onze kennismaking met het fietsen met GPS.
Hoe is de groepsreis bevallen?
Goed, maar we missen de vrijheid om zelf ons dagprogramma te kiezen.
Volgt binnenkort...
Fietsen met twee peuters - 2007
Fietsen met een peuter in de fietskar en een kleuter op de aanhangfiets - 2008
Groepsreis met fietskar en aanhangfiets - 2008
Fietsen met twee aanhangfietsen - 2009