Bagageaanraders

Bagageaanraders en andere vragen

Hoe vervoer je alle bagage?

  • Zonder kinderen: Op de fietsvakanties zonder kinderen gebruikten we Ortlieb fietstassen.

  • En kind in een fietskar: Met 1 kind is de bagage makkelijk te vervoeren in een aantal fietstassen aangevuld met de bagageruimte van de Burley dlite fietskar.

  • Twee kinderen in een fietskar: Met 2 kinderen lukte het niet meer om alle bagage in onze Ortlieb-set te krijgen. Wij hebben daarom een Radical Design bagagekar gekocht. Deze is licht van gewicht, lekker ruim en fietst prima. Ondanks het hogere gewicht zelfs fijner dan voorheen de tassenset.

  • En kind in een fietskar en n kind op een aanhangfiets: Met de oudste op een Burley Piccolo aanhangfiets en de jongste in de fietskar moesten we de bagage weer vervoeren in de fietstassen samen met de bagageruimte van de kinderkar. De aanhangfiets hebben we (laten) voorzien van een stevige bagagedrager om ook hierop bagage te kunnen vervoeren. We fietsten als volgt: trekfiets met twee achtertassen + aanhangfiets met twee voortassen + tent op bagagedrager. Tweede trekfiets met twee achtertassen en matjes op de bagagedrager en deel bagage in de bagageruimte van de kinderkar.

  • Twee aanhangfietsen: Met twee aanhangfietsen was de enige optie om met fietstassen te gaan fietsen: 10 in totaal. Een trekfiets met twee voortassen en twee achtertassen en een van de aanhangfietsen met twee voortassen en een tent op de bagagedrager. De tweede trekfiets met twee achtertassen en de tweede aanhangfiets met twee voortassen en de matjes op de bagagedrager. We denken dat we nu wel de limiet hebben bereikt (of al hebben overschreden) in bagagevervoer in heuvelachtig gebied. Doordat de kinderen natuurlijk  ook steeds zwaarder zijn geworden en ze niet altijd meefietsen (vaak wel trouwens) is het af en toe bergop erg zwaar. Gelukkig kan volgend jaar de oudste op zijn eigen 20" fiets.

Hoe blijft de bagage droog bij een regenbui? 

Onze Ortlieb tassen zijn waterdicht en hoeven geen speciale hoezen. Om de tent en slaapmatjes droog te houden gebruikten we tijdens de eerste fietstocht een waterdichte opbergzak. Veel te zwaar en onhandig: tijdens de volgende fietsvakanties ontbraken nooit meer een paar Brabantia 20 liter slimline vuilniszakken met koordjes. Ze wegen niets en hebben het ideale formaat voor slaapmatjes en tent en alles blijft net zo droog. Helaas is de radical design bagagekar niet waterdicht en behoeft een regenhoes. 

Blijven de kinderen droog in een kinderkar tijdens een regenbui?

Ja, de Burley dlite kinderkar is redelijk waterdicht aan de bovenkant en de kinderen blijven droog. Na een fikse regenbui staat er wel water onderin de kar (regent via de zij-onderkant binnen) en moet droog gemaakt worden.

Hoe gaat dat met een aanhangfiets tijdens een regenbui?

Bij een aanhangfiets hoort natuurlijk een regenpakje. Maar fietsen met een kinderkar en aanhangfiets maakt het natuurlijk nog steeds mogelijk om bij slecht weer te fietsen met twee kinderen in de kinderkar. Nu we fietsen met twee aanhangfietsen hebben we natuurlijk een regenpak voor elk kind en dat gaat goed.

Waarom moet een verfemmertje mee?

Een goedkoop rechthoekig verfemmertje van de Praxis of een blauw afvalemmertje van Ikea. Beide passen precies onderin een Ortliebtas en kun je handig vullen met losse spulletjes (reparatieset, kookspullen, wasmiddel, etc.). Op de camping zijn ze handig voor de was, om water mee te halen en (in het geval van het Ikea-emmertje) om op te zitten. En lichter dan zon onhandig opvouwbaar teiltje! Zo'n emmertje paste later ook in onze radical design bagagekar.

Hoe neem je je voorraadspulletje mee?

Onderin het emmertje past een grote voorraaddoos met het bestek, bekers, zout, pot jam, etc. Deze doos is meteen erg handig als slakom. Voor jam of zoiets gaat er een plastic mayonaisepot met draaideksel mee. Veel goedkoper en lichter dan die uit kampeerwinkels.

Welke pannetjes kun je het beste gebruiken?

Om te koken hebben we de grote aluminium pan (met deksel) uit een goedkoop kampeersetje in gebruik met daarin passend een ontsteeld tefal steelpannetje voor sauzen en om vlees te kunnen bakken. Hierin gestapeld zitten de borden. Het grijpertje van de aluminium pan van de kookset past ook op het tefal pannetje.

Waarom nemen we geen toilettas meer mee? 

Voor grammenjagers is het een idee om de toilettas thuis te laten. Wij stoppen alles in een (plastic) draagtasje; dat is nog waterdicht ook en hang je gemakkelijk ergens op.

Wat voor babybedje kan gebruikt worden voor een baby?

Pelle sliep als baby (8 maanden) tijdens de fietsvakantie in een zelf gemaakt Tateljee bedje. Dit voldeed in principe goed maar hij was wel in staat over de rand van het bedje te klimmen. Hij sliep, net als thuis, in een babyslaapzak en we hadden een extra fleecedekentje bij voor als het kouder was.

Elise (5 maanden) paste tijdens de vakantie nog in het babynest van de duowagen. Het frame ging achter in de fietskar, de rest opgevouwen in de bagagekar. Pelle (bijna 2 jaar) sliep gewoon in zn babyslaapzak op een matje. Het grote voordeel was dat we konden slapen op drie thermarest matjes en we genoeg hadden aan een 3-persoons tent. Ook als je geen duowagen hebt is het een aanrader; de nestjes zijn stukken goedkoper dan de alternatieven uit de kampeerwinkel.

Hoe gaat dat als de kinderen ouder zijn?

Het volgend jaar sliepen Pelle (bijna 3) en Elise (1 ) beiden in hun slaapzakjes op matjes. We hebben inmiddels wel een 4 persoons tent met 4 thermarest matjes die de volledige bodem van de tent bedekken zodat de erg beweeglijke kinderen s-nachts niet op een koud grondzeil terecht kunnen komen. In de jaren daarna hebben we de kinderen een volwassen slaapzak gegeven en met 4 thermarest matjes naast elkaar blijft de tent groot genoeg. We gaan nu wel op zoek naar een twee compartimenten tent of misschien twee kleinere tenten.

Waarom een extra dekentje?

Verder gaat er altijd een fleecedekentje (inmiddels twee) mee. Handig als speelkleed, picknickkleed, als extra dekentje in een koude nacht en als kussen voor jezelf. Weegt niks en is zo droog.